Duy Tipleri Nelerdir ? Doğru Duy Tipi Nasıl Seçilir ?
Bu yazımızda Duy Nedir?, Doğru Duy Tipi Nasıl Seçilir? Duy Tipleri Nelerdir? Doğru Led Ampul Nasıl Seçilir? Led Ampul seçerken nelere dikkat edilmeli? sorularına cevap bulacağız.
Duy Nedir ?
Duy ampulün takıldığı elektrik malzemesidir. Küçük veya büyük ampullerin sığabileceği şekilde olan bu araç, kablolardan geçen elektriğin daha kolay ve pratik şekilde ampule aktarılmasını sağlar. Yivli bakır veya pirinçten üretilmektedir. Sokak ve ev ışıklandırmaları gibi aydınlatma sistemlerinde, elektrik devrelerinde farklı boyutlarda bulunmaktadır. Elektrik devresi elemanı olarak da geçebilir. Genel olarak kullanılan duy tipleri sırasıyla E27, E14, G4, G9 ve GU10'dur. Ülkemizde ve Avrupa'da en çok kullanılan duy tipi E27 ve E14 duy tipleridir.
Doğru Duy Tipi Nasıl Seçilir ?
Duy tipleri genelde E harfi ile başlar ve sonunda sayı veya rakam eklenir. E harfi Edison'dan gelir sayı ve rakamlar ise milimetresini belirler.
Örnek: E27 duy tipi 27mmlik çapa sahiptir. E14 duy ise 14mmlik çapa sahiptir. Bu 2 duy tipini 1₺ veya 5 kuruş ile ayırt edebilirsiniz. 1₺ ortalama 27mm çapındadır, 5 kuruş ise 17mm çapındadır.
Eğer duy tipiniz 5 kuruş boyutunda ise E14 dür. Eğer 1₺ ile hemen hemen aynı boyda ise E27 duy tipidir.
Vida ve süngü tabanlar, tam alt kısımda ölçülür. Floresan tüpler de dahil olmak üzere pim tabanları, pimler arasındaki boşluğu ölçer. Gu10 duy tipli ampuller buna örnektir.
Not: Bu ölçümü yaparken metal paraları, metal eşyaları ve parmağınızı duya takmayınız. Duy tipini verilen ölçülere göre göz nizamı ile ayırt etmek çok daha sağlıklı olacaktır. Elektrik bağlı iken yapılan işlemlere dikkat ediniz.
Led Ampul seçerken nelere dikkat edilmeli ?
Led ampuller artık hayatımızın her anında bizleri aydınlatmaya başladı. Yüksek enerji tasarrufu, yüksek verimliliği, doğa dostu olması ve maliyetinin uygun olması Led ampullerin kullanımını arttırdı ve zorunlu hale getirtti.
Peki Led Ampul seçerken nelere dikkat etmek gerekmektedir ?
1) Duy tipi: Seçeceğiniz ampulün duy tipini bilmeniz gerekmektedir. Kullanacağınız avize, aplik, lambader, masa lambası veya abajur için doğru duy tipine göre led ampul alınmalıdır.
2) Renk(Kelvin): Kelvin(K) led ampulün verdiği ışığın rengini belirler. Ampullerde yazılan 3000k, 4000k veya 6500k gibi değerler ampulün renk özelliğini belirtmektedir. İhtiyaç doğrultusunda evlere, ofislere, showroomlara vs doğru renk seçimi yapılmalıdır.
Genel olarak evlerde kullanılacak led ampuller için 2500-4000k (Gün ışığı) arası değerler tavsiye edilmektedir. Göz sağlığı için gün ışığı tercih edilmelidir. İş yerleri, showroomlar, depo veya hastane gibi yerlerde ise 6500k (Beyaz Işık) tercih edilmelidir.
Örnek olarak Kelvin Renk Sıcaklığı tablosundan değerlerin ışık türlerini kontrol edebilirsiniz.
3) Lümen değeri: LED ampullerin parlaklığını belirlemek için Watt (W) değil lümen değerine bakılmalıdır. Seçilen ampulün lümen değeri ne kadar yüksekse, LED ampul daha parlak ışık verir.
Watt elektrikli cihazların kullandığı gücü ölçer. Watt, bir şeyin ne kadar elektrik harcadığının ölçüsüdür.
Lümen, bir ışık kaynağının toplam ışık çıktısını belirtir. Bir ampulün ışık gücü ya da ışık değeri lümen şeklinde ifade edilir. Lümen değeri yüksek olan bir led ampul daha fazla ışık verir, Bilimsel olarak ele aldığımız zaman ise şu şekilde ifade edebiliriz; Herhangi bir ışık kaynağının 1 metre mesafede 1 m²’lik yüzeye dik olarak gönderdiği ışık miktarıdır. Böylece belli bir alandaki ışık miktarı çok daha yüksek noktaya ulaşmaktadır.
Örnek Led Ampuller için;
1) Lambam Led Ampul 4W 2500K E27 (Gün Işığı)
2) Heka Rustik Led E14 Ampul 6W 6500K Beyaz Işık
3) Heka Smd Led Ampul 3 Watt G9 Gün Işığı
4) Heka Cob Led Ampul G4 2W 3000k Gün Işığı
5) Heka Smd Led Ampul GU-10 6 Watt 6500k Beyaz Işık